Upplåtelse i andra hand

Upplåtelse av hyresrätt i andra hand, dvs andrahandsuthyrning och inneboende, regleras i 39-41 §§ i Hyreslagen.

Allmänt

Vi följer Fastighetsägarnas och Sveriges Allmännyttas riktlinjer för andrahandsuthyrning av hyresbostäder. Du kan läsa dem i broschyren Riktlinjer för andrahandsuthyrning av hyresbostäder. Till riktlinjerna hör ett antal blanketter som beskrivs nedan.

Andrahandsuthyrning

Regler

För att hyra eller låna ut din lägenhet så att någon annan kan bo själv i den krävs tillstånd. För att få tillstånd krävs beaktansvärda skäl. Det regleras i 39-40 §§ i Hyreslagen (Jordabalken 12 kap.).

Lagen beskriver följande skäl som beaktansvärda:

  • ålder eller sjukdom,
  • tillfälligt arbete eller studier på annan ort,
  • längre utlandsvistelse,
  • särskilda familjeförhållanden eller
  • därmed jämförbara förhållanden.

Vid tiden för ansökan ska du ha bott i lägenheten minst ett år.

Du får inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet samt att bli återbetalningsskyldig. Om lägenheten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse.

Ett medgivande till andrahandsuthyrning innebär inte att något hyresförhållande uppkommer mellan oss och andrahandshyresgästen. Om förstahandshyresförhållandet upphör, måste andrahandshyresgästen flytta. Andrahandshyresgästen har ingen rätt att ta över förstahandshyreskontraktet.

Ansökan

En ansökan om andrahandsuthyrning ska alltid ske skriftligt på blanketten 76 Ansökan om andrahandsuthyrning. Alla ansökningar måste ske med en föreslagen andrahandshyresgäst. Inga generella ansökningar behandlas alltså. Alla samtycken är tidsbegränsade till ett år med en sammanlagd tid på högst tre år. Vid provsamboende i ett parförhållande (särskilda familjeförhållanden) begränsar riktlinjerna den sammanlagda tiden till högst ett år. Det angivna skälet ska styrkas med intyg. För provsamboende används blanketten 76A Intyg om provsamboende.

Använd blanketten 78 Avtal om uthyrning av bostadslägenhet i andra hand för ditt avtal med den föreslagna andrahandshyresgästen. En bestyrkt kopia av det avtalet ska bifogas ansökan till oss.

Om du t.ex. ska studera eller arbeta utomlands och vi inte med lätthet kan få tag i dig kan det vara nödvändigt att be någon företräda dig. Det gör du med blanketten 77 Fullmakt vid andrahandsuthyrning.

Dessa blanketter kan fyllas i på dator. Skriv sedan ut dem för underskrift. Fyll i alla uppgifter. Saknas uppgifter fördröjs handläggning. Du kan läsa mer om intyg och bestyrkta kopior.

Ifyllda blanketter, intyg och andra bilagor skickas till:
Tardell Fastigheter
Hägerstensbrinken 60
129 37 Hägersten

Handläggning

Vårt mål är att följa den handläggningstid som anges i riktlinjerna (3 veckor från komplett ansökan). Under sommaren kan det dock ta längre tid.

Inneboende

Inneboende regleras i 41 § i Hyreslagen. Det är generellt tillåtet och är vanligen inget vi har synpunkter på. Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten, annars anses det vara en andrahandsuthyrning. Då krävs tillstånd.

Däremot uppfattar vi kommersiella korttidsuthyrningar, även inneboende, som ett men för vår verksamhet och det är därmed inte tillåten enligt 41 § i Hyreslagen. Vi anser att de ger ett oproportionerligt slitage och en ökad otrygghet för grannarna när nya personer kontinuerligt rör sig i fastigheten.

Du får inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut ett rum möblerat får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. Du får endast ta ut en hyra av den inneboende motsvarande den del av lägenheten som den inneboende använder. Om du tar ut en högre hyra av din inneboende än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet samt att bli återbetalningsskyldig.

Upprepade korttidsuthyrningar

Vi uppfattar korttidsuthyrningar, även inneboende, som ett men för vår verksamhet och det är därmed inte tillåten enligt 41 § i Hyreslagen. Vi anser att de leder till ett oproportionerligt slitage och en ökad otrygghet för grannarna när nya personer kontinuerligt rör sig i fastigheten.

Om du ägnar dig åt upprepade korttidsuthyrningar av din lägenhet så riskerar du uppsägning. Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst eller inneboende än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet samt att bli återbetalningsskyldig.