Matavfall

I Stockholms stad ska alla sortera ut matavfall från övrigt avfall.

Du har fått en påshållare som du kan använda i köket till din matavfallspåse. Fler papperspåsar finns att hämta i cykelrummen (Bromma och Årsta) eller i avfallsrummet (Gröndal). Om du saknar påshållare eller om papperspåsarna är slut anmäler du det till fastighetsskötarna.

Vik ner kanten på papperspåsen och sätt den i hållaren. Använd dubbla papperspåsar om påsen börjar läcka. Fyll inte påsen mer än att du kan försluta den ordentligt när du lägger den i kärlet. Du ska bara använda de påsar som är märkta för matavfallsinsamling.

I påsen lägger du skal och rester från din matlagning. Allt annat ska du lägga i den vanliga avfallspåsen eller i förpackningsinsamlingen. Du kan läsa mer om hur du sorterar matavfall på Stockholm vatten och avfalls webbplats.

Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen. Större mängder matolja häller du upp i en gammal förpackning (t.ex. petflaska). Lämna in den till närmaste miljöstation, returrundan eller återvinningscentral. Om du inte har möjlighet till det kan du lägga den i restavfallet. Fett kan skapa stopp i avloppsledningarna och ska därför aldrig hällas ut i vasken.